Gömülü yirmilik diş nedir ?
20 lik diş çekimi gömülü ve yarı gömülü olmak üzere 2 türe ayrılmaktadır. Anatomik olarak 32 dişin 4 ünü oluşturan ve normal bir şekilde her insanda çıkması muhtemel olan en arka azı dişlere 20 lik diş ( yirmilik diş ) denir. Bazı insanlarda; çene yapısı küçük olduğu için dişin çıkmaya çalıştığı yerde hiç boşluk olmaz buda çenede yer olmadığı için dişin çıkarken çene kemiği ve deriyi iyice yorması anlamına geliyor,bu yüzden ilk çıkma belirtileri olarak ağrı gözlenmekte ve diğer dişlerin çarpıklaşması hızlanmaktadır. Çeneye baskı yaptığı için çene ağrısına, migren sanılan baş ağrısına, mide bulantısına, iltihaplıysa sızan mikroplar boğaz ağrısına ve bademcik şişmesine de sebep olabilir. 20 lik dişin genellikle 17 ile 30 yaş arasında çıktığı gözlenmektedir. Herkeste çıkmayabilir, tamamen genetik ile alakalı bir durumdur. Ayrıca dişin iltihaplanması mide bulantısı, boğaz şişliği ve yüksek ateş yapabilir. 20 lik diş çekimi ameliyatı genelde zor olmamakla birlikte 1 – 2 hafta gibi bir zaman zarfında iyileşir. 20 lik dis çekimi sonrası damakta oluşan boşluklar ortodonti ile tedavi edilebilmektedir.
Neden yirmilik dişler var?
Yetişkinlerde toplamda 32 diş bulunmaktadır. Yirmilik dişler ise alt ve üst çenede diş sırası diziliminde en sonda bulunurlar. Yirmilik dişler zaman içerisinde işlevselliğini yitirmiştir ve insan çenesi küçük bir yapıya sahip ise ancak 28 veya 30 dişin sığabileceği boyutta olabilir. Diğer dişleriniz sağlıklı ve diş kaybınız bulunmuyorsa yirmilik dişlere hiç bir ihtiyacınız yoktur.
Yirmilik dişleri çektirmek zor mudur ?
Gömülü 20lik diş çekimi zorluk olarak köklerin pozisyonuna bağlıdır. Diş çekiminin normale nazaran bir parça daha zor olması çekilen çene filmi sonucunda kolayca anlaşılmaktadır. Her iki durumda da lokal anestezi alınacağı için herhangi bir acı ve ağrı duyulmamaktadır. Aksine diş çekim işlemi tamamlandıktan sonra ağız içerisinde büyük bir rahatlama gerçekleşiyor.
20 lik Diş Ağrısı ve Yirmilik Diş İltihabı Durumunda Diş Hekimine Gitmeden Önce Ne Yapabilirim ?
Hızlı , etkili ve pratik çözüm olarak yirmilik diş ağrısı durumunda ağzınızı tuzlu su ile çalkalayın ve diş fırçası ile ulaşılamayacak yerlere de tuzlu suyun değmesini sağlayın. Bir ağız dolusu suyu ve bir çay kaşığı tuz ile gargara yapabilirsiniz, bu diş eti ağrısını ve iltihabını kendi başınıza ilaçsız olarak azaltmanızı sağlayabilir. Kullanımdan önce suyun sıcak olmadığına emin olun. Gün içinde bunu birkaç kez yapın. İltihabı azaltmak için anti bakteriyel gargara ile birlikte klorheksidin de kullanılabilir. Parasetamol türevleri veya ibuprofen türevleri gibi ağrı kesici tabletler de kısa vadede yardımcı olabilir. Ama diş ağrısı ve 20 lik diş probleminiz varsa lütfen öncelikle hekiminize danışın.
Yirmilik Dişlerin(Gömülü dişlerin çekilmesi) Gerekli Midir?
20 lik diş mutlaka çıkar mı ve çıkarsa 20 lik diş çektirilmeli mi ? sorusu genellikle bu problemi yaşayan hastalarımızın hekimlere sorduğu ilk sorudur. Zaten durum hekimi görmeye yetecek kadar ilerlediyse çekimi yaptırmak ağız sağlığı ve estetik açıdan olumlu olacaktır. Dişin çekilmeyeceği durumlar ise şu şekilde özetlenebilir.
- Dişin sağlıklı olduğu ve aynı zamanda ağız sağlığına zarar vermediği durumda.
- Dişin tamamen çıktığı durumlarda. Yalnız çıkan diş doğru yerleşmiş olmalı ve diğer dişlerin dizilimini bozmamalıdır.
Gömülü Dişin Zararları Nelerdir?
Bazen yirmilik dişler sadece kısmen ortaya çıkar. Diğer zamanlarda, tamamen gizli kalır. Yirmilik dişler çene içinde bazen ters, yatay veya çene içinde çeşitli açılarda büyüyebilir. Bu durum diş yapısını bozar ve diğer dişleri çarpıtır.
Yirmilik dişler bazen diş etleri ile kısmen bütünleşmiş olarak ortaya çıkabilir. Bu durum diş eti hastalıklarına sebep olabileceği gibi, mikrop ve bakteriler için mıknatıs etkisi de yaptığı bilinmektedir. Yarım çıkan gömülü dişler kesinlikle çektirilmelidir.
Eğer başka ağız problemleriniz varsa yirmilik dişi çektirmek her zaman son çare değildir. Diş hekiminizle gömülü diş çekiminin mecburi olup olmadığı hakkında ve 20 lik dişinizin durumu detaylı bir şekilde görüşmeli ve muayene olmalısınız.
20 lik Diş Ameliyatı Yöntemleri Nelerdir?
Diş hekiminiz ya da ağız cerrahızın operasyonunu gerçekleştirirken 2 seçenek sunmaktadır. Bunlar;
Lokal anestezi: Hekiminiz ya da ağız cerrahınız diş çekimi için size lokal anesteziyi önerecektir. Bu yöntemle 20 lik diş çekimi sırasında uyanık olursunuz. Bazı baskı ve hareketleri hissetmenize rağmen, ağrı ve acıyı kesinlikle hissetmezsiniz.
Genel anestezi: Özel durumlarda, genel anestezi yapılabilir.Bu yöntem burnunuzdan koklatarak ya da kolunuzdan damar yolu ile olabilir. Sonra hasta bilincini kaybeder. Bu sırada cerrahi ekip yakından, solunum, sıcaklık, sıvı ve kan basıncını izler. Aynı zamanda diş çekimi işlemi gerçekleştirilir.
20 lik diş çekimi sonrası yapmanız gerekenler
Daha hızlı iyileşmek için mutlaka diş hekiminizin tavsiyelerini takip etmelisiniz. Bunlardan bazılarını aşağıda bulabilirsiniz.
- Kanama: Bazı kanama durumları dişin çekildiği ilk günde meydana gelebiliyor. Tükürmeniz dişin çekildiği yerde zedelenmeye yol açabilir. Kanamanın yanı dişin çekildiği bölgeye tampon uygulamak daha doğru olacaktır.
- Ağrı: Diş çekilen bölgede çene kemiğinde açılan alanda alışma süreci boyunca ağrılar izlenmektedir. Diş hekiminizin ya da ağız cerrahınızın yazdığı reçeteli ağrı kesiciyi kullanmak acı hissetmenizi engelleyecektir.
- Şişlik ve morarma: Bu durumda bir buz paketi kullanmak doğru olacaktır. Yanaklarda şişme bir kaç gün boyunca devam edebilir. Morarmanın geçmesi ise iki üç günü bulabilmektedir.
- Etkinlik: Ameliyat sonrasında günün geri kalanında dinlenmenizi öneriyoruz. Ertesi gün normal faaliyetlerinize devam edebilirsiniz ama en azından bir hafta boyunca, yorucu aktivitelerden kaçınmaya özen gösterin.
- İçecekler: Ameliyattan sonra bol su içiniz. Ilk 24 saat içinde, alkollü kafeinli, gazlı ya da sıcak içecekler tüketmeyin.
- Gıda: İlk 24 saat boyunca, örneğin yoğurt veya ılık çorba gibi yumuşak gıdalar yiyin. Sert, yapışkan, sıcak veya baharatlı yiyeceklerden kaçının.
- Ağzını temizlenmesi: Dişlerinizi fırçalamayın sadece ağzınızı çalkalayın, ameliyat sonrası ilk 24 saat içinde gargarada kullanmayınız. 24 saat sonra diş fırçalamaya devam edebilirsiniz. Fırçalarken cerrahi yaranın yakınında özellikle nazik olun ve yavaşça ılık tuzlu suya her iki saatte ve bir hafta boyunca yemeklerden sonra ağzınızı çalkalayın.
- Tütün kullanımı: Eğer sigara içiyorsanız, ameliyattan sonra en az 72 saat boyunca tütün kullanmayınız. Tütün kullanımı iyileşmeyi geciktirebilir ve komplikasyon riskini artırabilir oral cerrahi sonrası tütün ürünlerini kullanmamalısınız.
- Dikişler: Bir kaç hafta içinde dikişler çözülür veya aldırılabilir. Erimeyen dikişleri hekiminiz kendi almaktadır.
20 lik Diş Ameliyatı Sonrası Diş Hekiminize Danışmanız Gereken Acil Durumlar
Eğer bir enfeksiyon durumunuz var ise; sinir hasarı veya diğer ciddi komplikasyonlara işaret olabilir. Aşağıdaki belirtili bulguların herhangi birini yaşarsanız diş hekiminize ya da ağız cerrahınıza ulaşmalısınız. Dişinizde ki şişlik fazla ise veya yanak yüz komple şişmiş gözüküyorsa diş hekiminize danışmalısınız. Yine gömülü diş ağrısı çok şiddetli ise bunu da dikkate almalısınız. Yirmilik dişlerin çıkarılmasından sonra bir kaç gün şişlik görülüyor. Vücut iyileştikten sonra yüz veya görünümünüzde hiçbir fark olmayacaktır.
- Zorlukla yutma veya nefes alamama
- Aşırı kanama
- Ağrı kesicilerin işe yaramadığı şiddetli ağrı
- İki ya da üç gün sonra şişliği devam etmesi
- İrin veya sinire temas halinde elektrik çarpma hissi
- Kalıcı hissizlik veya duyu kaybı
- Burundan kan veya irin akıntısı